Udarregi ikastolako frontoiaren estalkia

Proiektuaren helburua Udarregi Ikastolak Agerialde eraikinaren patioan
duen frontoia eta patio zati baten estalkia definitzea da. Proiektu
honetan kontuan izango dira Udarregi Ikastolaren beharrak eta
hauetariko bakoitzari erantzun bat emango zaio. Proiektuak, gainera,
estalki berriak izango dituen instalakuntzak ere definituko ditu
(euri-uren jasotzea, elektrizitate instalakuntza, argiteria eta
megafonía, besteak beste).
Gaur egun HH eta LHko zikloak ematen dira eraikin honetan eta haurren
sarrera-irteerak, batik bat, eraikinaren iparraldean kokatzen den
patiotik egiten dira. Patio hau da, gainera, eraikinak duen jolasleku
nagusia.
Eraikinak bi sarrera puntu nagusi ditu patio honetara: bata patioaren
mendebaldean eta bestea ekialderago. Mendebaldeko sarrera jatorrizko
eraikinari egin zitzaion zabalpen berritik egiten da eta ataripe zabal
bat dauka. Ekialderago kokatzen denak, berriz, ataripe txiki bat
besterik ez du. Gainera, beheko solairuan dauden gela batzuk zuzenean
dituzte beren ateak patiora inongo atariperik gabe.
Bestalde, patioaren iparraldean eta metro erdi inguru altuago frontoia
kokatzen da. Bien arteko desnibela aprobetxatuz exerleku jarrai bat
dago.
Proposatzen dugun estalkiak frontoia eta aipatutako exerleku jarraia
babestuko lituzke. Estalki hau mendebaldeko sarrera kokatzen den
ataripeari lotuko litzaioke eta hau, aldi berean, eraikinaren
iparraldeko fatxadan egingo den estalpe berri bati lotuko litzaioke,
patiora dauden sarrera guztiak babestuz eta ataripe guztiei lotura
emanez.

planta

altxaera ebaketa

Proposaturiko estalkiak ondorengo ezaugarriak lituzke:

ARGI NATURALA
Argi naturala aprobetxatzeko estalkia luzernario edo sabai-leihoz
osatua dago. Plano horizontalak opakuak dira, eguzki izpi
deserosoenetatik babesteko, baina plano bertikalak gardenak do zeharargiak
izango dira, frontoira ahalik eta argi natural gehien sartzeko.
Antzeko mekanismo bat erabiliko da eraikinaren iparraldeko fatxadari
itsatsitako estalkian ere, beheko solairuetako gelei argirik ez
kentzeko helburuarekin.

3

JARRAITASUNA
Estalki berriek jarraitasuna emango diote lehendik dagoen ataripeari,
patioaren inguruan babestutako ibilbide jarraia sortuz.
BABESA
Estalkiak frontoia babesteaz gain exerleku jarraia ere babestuko du.
Estalkitik plano bertikalak jaisten dira bere ertzetatik euriarekiko
babesa bermatzeko.

2
INTEGRAZIOA
Estalki berrietan hizkuntza formal eta material berberak erabiliko
dira, guztiaren irakurketa bateratuz.
Egitura, batik bat, egurrezkoa izango da eta plano bertikaletan
polikarbonato xaflak erabiltzea proposatzen da, haien gardentasunari
esker frontoi atzean dagoen zuhaiztiak presentzia hartu baitezake
patioaren paisaian eta argi sarrerak bermatu daitezke.

4
FUNTZIONALTASUNA
Frontoiaren estalkiak altuera libre nahikoa mantentzen du honen
erabilgarritasuna mugatu gabe. Zutabe berriak aurreikusitako
puntuetan eraikiko dira (zapatak eginak utzi ziren). Eraikinaren
fatxadari erantsiko zaion estalkiak ez du zutaberik izango patio
eremuan, baizik eta hegalkin modura eraikiko da, patioaren
erabilgarritasuna ez oztopatzeko.
Edozein kasutan material iraunkorrak proposatu dira, patioak izan
dezakeen erabilera aurreikusiz (baloiak, pelotak, jaurti daitezkeen
bestelako objektuak…)

1

POTXONEA

The Potxoenea is the last of a block that provides the backbone to the downtown, being a remarkable building with a historical background. The adjoining buildings separate two large public spaces: the Dema Square and Askatasuna Square, more recently built.

 Irudia

The difference between these two squares is reflected in the building facades, resulting in two totally antagonistic styles. The one overlooking Dema Square is composed of load-bearing walls, openings of small size and ashlars stone finishes, while the front facing the Askatasuna square shows more modest facades consisting of timber trusses with larger openings. Within this context, the Potxoenea building was the last in Irazu Street and was separated from the adjoining building by a narrow 1.7 firewall alley that was fenced and unused.

Irudia

This building had a very small plan, was empty and in a very poor structural state. The Downtown Protection Special Plan gave this site a basic protection level which meant keeping the facade facing Dema square.

In order to maximize the quality of the areas included in the program, a controlled expansion was proposed:

1. The alley was occupied on the ground floor only
2. An small extension was raised to Askatasuna square, respecting de 3m separation from the adjacent building, pursuant to Civil Code and maintaining the setback scheme of the buildings that make up Irazu street
3. Construction of a basement for more usable floor space.
4. Exhausting projections permitted by the Special Plan: 30cm in 50% of the south facade. This extension was raised so that a transitional space was left between the kept facade and projection.

 

Inside, the vertical communication elements were placed in the north facade, thus liberating areas with better lighting and views. The quality of the interior spaces with visual/spatial communication by making natural light reach the maximum area also expands the perception of the spaces.

Irudia

 

The main entrance is from Askatasuna square, unique in this block. It allows generating a more suitable space that emphasizes the entrance.

Treatment of the new skin was defined by the following factors:
Against the small holes of the remaining bearing wall, the new holes are broader, achieving more efficient natural lighting and a feeling of lightness. At the same time, and in the case of a living cultural building, it´s interesting that what is happening inside can be seen from outside. The distribution of holes not aligned vertically reinforced the weightlessness of the new volume.

The west facade regained its original gable roof with eaves configuration, while the new volume protruded from the previous plan absorbing the eaves under the same cover.

 

In the entrance area, however, the wood is left with its natural finish. This continues inside the building throughout the entire length of the alley. With this simple resort, and imbedding the joinery of the door, a covered access area that stands out from the rest of openings in the facade composition is achieved.

 Irudia

In conclusion, by a real study of the possibilities left after the application of the laws, a multiple faceted building is created. Rich in details coming from the interaction of the old with the new.

 

 

Etiquetado , , , , , , , , ,

Kaixo, guztioi!

Ainara Sagarnak, Juan Pedro Otaduyk eta Maialen Sagarnak osatzen dugun OS3arkitektura taldeak blog hau zabaltzea erabaki dugu. Ahal dugun neurrian blog honetan arkitektura, hirigintza, paisaia eta abarri buruzko berriak argitaratuko ditugu.

Tresna hau berria da guretzat, eta beste batzuen blog-ak bisitatu ditugun arren, seguru hasieran kostatuko zaigula… baina denontzat interesgarria izatea espero dugu.

Etiquetado ,